Zit je niet lekker in je vel? Zo herstel jij van een burn-out

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar een burn-out kan helaas iedereen overkomen. De symptomen zijn voor iedereen anders, zo ook de manier waarop een burn-out zich openbaart. En hoewel een burn-out eigenlijk alleen maar negatieve kanten kent, is het wel goed om te weten dat je zelf invloed kunt hebben op het verloop van je herstel (en dat is dan weer positief!). In dit artikel deel ik graag mijn belangrijkste tips die je kunnen helpen bij het herstel van een burn-out. 

1.    Accepteer je situatie

Misschien wel de belangrijkste stap om te zetten: je eigen situatie accepteren en in het reine komen met het feit dat je fysiek en mentaal bent uitgeput. Het allerbelangrijkste tijdens het herstel van een burn-out is ontspanning, en dat lukt niet wanneer je jouw situatie niet accepteert en koste wat kost dingen wilt blijven doen die je eigenlijk alleen maar energie kosten. Zorg voor een gestructureerde indeling van je dag, waarin voldoende ruimte is voor rust en slaap. 

2.    Je leefstijl onder de loep

Ga op ontdekkingstocht en probeer uit te zoeken welke onderdelen uit jouw leven de spanning veroorzaakt hebben. Probeer deze te minimaliseren, zodat je genoeg ontspanning ervaart. Wist je dat er ook bepaalde dingen zijn die je in je leefstijl kunt aanpassen, waardoor je meer uitgerust en gezonder bent? Zo is bewegen bijvoorbeeld heel belangrijk: het activeert allerlei geluksstofjes in jouw brein. Maar sporten opbouwen na een burn-out doe je het beste in kleine stapjes. Een wandeling in de natuur kan al heel ontspannend werken! Ook in je eetpatroon kun je dingen aanpassen. Het eten waarmee jij jezelf voedt is de brandstof voor niet alleen je lichaam, maar ook je brein. En als daar veel ongezonds bij zit, dan zul je dat ook zeker merken in je fysieke en mentale staat van zijn. Door je lichaam en hersenen de bouwstoffen te geven die het nodig heeft, kun je beter en sneller herstellen van een burn-out.

3.    Hulp van een professional

Bij een burn-out is het heel belangrijk om je te realiseren dat je het niet alleen hoeft te doen. Sterker nog, het kan zelfs heel fijn zijn om met een onafhankelijk iemand te kunnen praten over jouw situatie en dat deze persoon je kan helpen bij je herstel. Een burn-out coach of personal lifestyle coach kan je uitkomst bieden, wanneer een psycholoog wat te groot voelt. Zo kan ik jou als burn-out coach bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een fijn ritme, het plezier krijgen in bewegen op een ontspannen manier én ik kan je helpen met het onder de loep nemen van jouw voedingspatroon, zodat je een gezond en fijn eetpatroon ontwikkelt dat zowel fysiek als mentaal het beste resultaat biedt voor jou. 

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is het allerbelangrijkste advies dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Ben je benieuwd naar de dingen die een burn-out in de hand kunnen werken, of ben je bang dat je op weg bent naar een burn-out? Ik help je graag bij het vinden van een gezond ritme waarin ook genoeg ruimte is voor beweging en ontspanning, zodat jij die burn-out voorkomt. Neem vooral contact met mij op voor meer informatie. Meer interesse in een bootcamp in Dordrecht? Dat kan natuurlijk ook!

(Visited 64 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *