2 mindfulness oefeningen om jouw stresslevel naar een lager niveau te brengen

Yoga en mindfulness zijn hot! Geen wonder, want het leven is nu eenmaal druk. De coronacrisis heeft voor veel mensen zowel het werk- als privéleven alleen maar stressvoller gemaakt. Maar hoe krijg je minder stress? Het antwoord is mindfulness based stress reduction: een programma dat jou binnen 8 weken van je klachten af helpt. In deze blog deel ik 2 oefeningen met jou waarmee jij jouw stress management weer zelf in de hand krijgt.

1. Minder stress door mindfulness based stress reduction

Mindfulness based stress reduction: het is een hele mond vol en wordt dan ook vaak afgekort tot MBSR. Als je last hebt van stress en dit wilt aanpakken, kan deze vorm van mindfulness stress management je hierbij helpen. MBSR is een programma van acht weken vol meditatie en yoga oefeningen. Het wordt ingezet om minder stress te realiseren, maar ook om klachten zoals een depressie, agressiviteit of chronische pijnen te verminderen. Vaak wordt het programma dan ook gevolgd onder begeleiding van een therapeut of lifestyle coach

Wil je zelf alvast beginnen met mindfulness? Doe dan eens de oefening ‘mindful eten’. Deze gaat als volgt: probeer datgene wat je gaat eten te ruiken. Voel de sensaties door je neus, bijvoorbeeld warme- of koude lucht. Neem een kleine hap en sluit je ogen. Focus op wat je voelt in je mond: je kunt opnieuw warmte of kou voelen, maar bijvoorbeeld ook een prikkel op je tong. Je gaat het voedsel nu langzaam kauwen. Voel de structuur. Welke smaken komen er vrij? Ook bij het doorslikken van de hap let je op de sensaties die je voelt in de keel. Zeg eens eerlijk: heb jij ooit zo mindful gegeten, of stop jij alles vaak maar snel en gedachteloos in je mond?

2. Meer bewegen = minder stress = makkelijker afvallen

Wist jij dat je door het doen van mindfulness based stress reduction naast stress verminderen ook makkelijker kunt afvallen? Het lichaam staat door stress constant in de overlevingsmodus. Dit kost je niet alleen veel energie, het zorgt er ook voor dat stresshormonen zich in je lichaam opstapelen. Het maakt zich klaar voor nóg meer stress. Naast dat een continue stroom van stress behoorlijk ongezond is voor je lichaam en geest, worden sommige mensen er ook dikker van. Dit komt omdat stress vaak gepaard gaat met gevoelens van angst of verdriet en dus, je voelt hem misschien al aankomen, met emotie-eten… Als je gespannen bent, heb je bovendien vaak helemaal geen zin om te bewegen. 

Hoog tijd om dit aan te pakken! Mindfulness based stress reduction bestaat niet alleen uit mindfulness oefeningen, het is juist de combinatie tussen inspanning en ontspanning die uiteindelijk zorgt voor minder stress. Maar hoe krijg je minder stress als jouw lichaam geen heftige fysieke inspanning (meer) aan kan? Een goede tip is het doen van yoga-oefeningen, die je gewoon op YouTube kunt vinden. Als jij in jouw eigen tempo in beweging wilt komen, kan ik je hier als personal trainer in Dordrecht en omgeving natuurlijk ook bij helpen!

Herken jij je in bovenstaande problemen en wil je jouw stress management weer zelf in de hand krijgen? Mindfulness based stress reduction kan tot grote veranderingen leiden! Of ben je meer geïnteresseerd in bootcamp? Als je wilt weten hoe ik jou kan op weg kan helpen naar minder stress, mag je altijd vrijblijvend contact opnemen.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *