Spierpijn voorkomen? Zo doe je dat!

Als je ooit spierpijn hebt gehad na een training, dan weet je hoe ongemakkelijk en frustrerend dat kan zijn. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips die je kunt volgen om de kans op spierpijn na de training te verminderen. In deze blogpost geven we je 4 tips om spierpijn na een training te voorkomen. Door deze tips te volgen, kan je comfortabel blijven en jezelf blijven pushen om je fitnessdoelen te bereiken.

Eet voedsel dat rijk is aan antioxidanten

Een van de beste manieren om spierpijn te voorkomen is het eten van voedsel dat rijk is aan antioxidanten, eiwitten en mineralen. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, die je spieren kunnen beschadigen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het eten van voedsel dat rijk is aan antioxidanten kan ook oxidatieve stress helpen verminderen, wat een veelvoorkomende oorzaak is van spierpijn na een training. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn fruit en groenten zoals spinazie, bosbessen, aardbeien, sinaasappels en paprika’s. Daarnaast zijn noten en zaden goede bronnen van antioxidanten. Ten slotte zijn het drinken van groene thee en het eten van pure chocolade beide goede bronnen van antioxidanten die kunnen helpen bij het spierpijn verminderen. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sneller herstellen na je workout. Tijdens het sporten komen er namelijk scheurtjes in je spieren, die zorgen voor spierpijn. Denk aan havermout, vlees, bonen, kwark en eieren. Het mineraal magnesium heeft een soort ontspannende werking. Als je lichaam gespannen of krampachtig aanvoelt na een workout helpt magnesium je spieren te ontspannen. Dit zit onder andere in donkere bladgroenten zoals spinazie en in noten, zaden, avocado en pure chocolade. Als het goed is kom je hier voldoende aan met een gezond eetpatroon. Kom je tekort, dan kan een magnesiumsupplement een goede aanvulling zijn. 

Drink genoeg vloeistoffen

Het lichaam hydrateren is essentieel om spierpijn te voorkomen. Tijdens het sporten verliest je lichaam vocht door zweet en inspanning. Het aanvullen van die vloeistoffen helpt uitdroging te voorkomen en de elektrolyten niveaus op peil te houden, wat spierpijn kan verminderen. Jouw lichaam gehydrateerd houden voor, tijdens en na de training is essentieel om spierpijn te verminderen. Zorg ervoor dat je de hele dag door en ook tijdens training voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven en spierpijn te voorkomen.

Zorg voor genoeg slaap

Voldoende slaap is essentieel om je lichaam te laten herstellen van de inspanning en spierpijn te verminderen. Zonder voldoende rust kunnen je spieren zich niet zo efficiënt herstellen. Gebrek aan slaap kan ook leiden tot een verhoging van het cortisolgehalte, wat het risico op spierpijn verder kan vergroten. Probeer elke nacht 7-9 uur goede slaap te krijgen, zodat je je lichaam voldoende tijd geeft om te rusten en te herstellen. Je kunt ook overwegen overdag een powernap te doen om ervoor te zorgen dat je niet leegloopt.

Maak gebruik van een Foam Roller

Het gebruik van een foamroller is een effectieve manier om spierpijn na een training te verminderen. Foamrollen is een activiteit die helpt de spieren te ontspannen, littekenweefsel af te breken en de mobiliteit te vergroten. Het verhoogt de doorbloeding en verbetert de circulatie in het betreffende gebied, waardoor je sneller herstelt van een zware inspanning. Het kan ook helpen strakke knopen los te maken en spanning in de spieren te verlichten. Bij regelmatig gebruik kan foam rolling een enorm verschil maken in de hoeveelheid pijn na een training.

Spierpijn voorkomen

Wil je meer leren over effectief trainen of is het tijd om een aantal patronen te doorbreken? Laat je inspireren door een personal trainer in Dordrecht. Neem gerust contact met ons op via deze link!

(Visited 76 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *