Hoe vaak krachttraining per week voor vrouwen?

Krachttraining is een erg geliefde vorm van trainen. Je wordt er sterker van en je lichaam wordt strakker. Bovendien kan krachttraining goed helpen als je wilt afvallen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën jouw lichaam verbrandt. Maar hoe vaak moet je als vrouw krachttraining per week doen om resultaten te zien? Lees snel verder!

Wat zijn de voordelen van krachttraining?

Als je aan krachttraining denkt, denk je aan gespierde mannen of vrouwen in de sportschool die smijten met zware gewichten. Niet gek, want dit is ook vaak het beeld dat ik heb gehad bij krachttraining. Tegenwoordig is het niet gek dat wij vrouwen steeds meer aan krachttraining doen. Het is namelijk enorm belangrijk voor je lichaam. Graag leg ik je in deze blog uit waarom het zo ontzettend belangrijk is.

Hieronder hebben we vier voordelen van krachttraining voor vrouwen voor je op een rijtje gezet:

  1. Toename van spiermassa: Krachttraining helpt bij het opbouwen van spiermassa, waardoor vrouwen sterker en strakker worden. Je hebt er dus ook voordelen van in het dagelijks leven. De functionele oefeningen zoals squats of deadlifts leren je bijvoorbeeld hoe je met de juiste houding een zwaar gewicht de trap op moet tillen. Fitness (krachttraining) moet je dan ook niet alleen maar zien als sport om je lichamelijk voorkomen te ‘verbeteren’, maar om alledaagse bewegingen makkelijker te laten verlopen.
  2. Gewichtsverlies: Krachttraining kan helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van lichaamsvet. Als je wilt afvallen, zal je meer calorieën moeten verbranden dan dat je binnenkrijgt. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, verbrand je energie tijdens het hardlopen. Het lichaam werkt na de training namelijk door om onder andere de spieren te herstellen. Maar bij krachttraining verbrand je energie tijdens én vooral ook na het trainen. Afvallen? Met krachttraining? Hoe dan? Doordat je spieren kweekt! En spieren verbranden ook calorieën in rusttoestand. Spieren kweken is dus heel handig als je wilt afvallen!
  3. Verbeterde houding: Krachttraining kan helpen bij het verbeteren van de houding, waardoor rugklachten worden verminderd. Uit onderzoek van studies komt naar voren dat krachttraining een goed effect heeft op zowel de pijnklachten als de beperkingen bij mensen met lage rugklachten. Gedurende 8 weken hebben 35 mensen met lage rugklachten de ‘deadlift’ oefening gedaan, met een goed resultaat.
  4. Verhoogd zelfvertrouwen: Door regelmatig te trainen en resultaten te zien, kan krachttraining het zelfvertrouwen van vrouwen vergroten. Je lichaamshouding wordt beter. Krachttraining stimuleert de aanmaak van dopamine, noradrenaline en serotonine, de hormonen waardoor je je goed gaat voelen. Wanneer je structureel traint, verminder je bovendien de kans op het krijgen van een depressie. Krachttraining blijkt zelfs bijna net zo effectief tegen een depressie als medicatie of cognitieve gedragstherapie

Kortom, krachttraining kan een geweldige manier zijn voor vrouwen om hun gezondheid en fitheid te verbeteren. Het is echter belangrijk om met een gekwalificeerde trainer te werken om ervoor te zorgen dat de juiste techniek wordt gebruikt en blessures worden voorkomen.

Wat is jouw trainingsniveau?

Beantwoorden hoe vaak jij krachttraining moet doen, is nog niet zo eenvoudig. Veel hangt namelijk af van jouw persoonlijke trainingsniveau. Als jij nog nooit krachttraining hebt gedaan, zul je zelfs met maar 1 of 2 keer trainen per week al snel resultaten zien. Als je echter al langere tijd krachttraining doet, heeft je lichaam een intensiever trainingsschema nodig om progressie te blijven boeken. 3 keer per week trainen is dan zeker nodig, maar soms is zelfs 4 of 5 keer krachttraining per week de beste keuze. Ben jij al een gevorderde krachtsporter? Dan zul je (bijna) dagelijks moeten trainen om resultaten te blijven boeken. Wil je graag begeleiding tijdens het sporten? Als personal trainer in Dordrecht sta ik voor je klaar!

Full body of split workouts

Naast je trainingsniveau zijn ook de oefeningen die je doet belangrijk om te bepalen hoe vaak jij krachttraining moet doen om resultaten te zien. Doe je een full body workout of verdeel je de spiergroepen over trainingen? Als je zo’n split schema gebruikt, zul je vaker moeten trainen om over je hele lichaam resultaten te zien. Voor een beginner zijn dan bijvoorbeeld al 4 trainingsmomenten nodig. Deze momenten kunnen wel korter zijn dan als je voor een full body workout kiest, omdat je niet alle spiergroepen aanpakt. Dit is dus vooral een persoonlijke keuze. 

Welk doel wil je behalen?

Om te bepalen hoe vaak krachttraining per week voor vrouwen nodig is, is ook het doel dat je wilt behalen belangrijk. Wil jij je spieren flink laten groeien? Wil je fitter worden of wil je graag afvallen? Elk doel heeft zo zijn eigen aanpak. Vind je het lastig om zelf realistische doelen te stellen? Personal training in Dordrecht kan je hierbij helpen.

Bepaal wat voor jou haalbaar is

Hoe vaak krachttraining per week voor vrouwen nodig is, hangt dus af van veel factoren. Daarbij is het ook erg belangrijk om naar de haalbaarheid binnen jouw leven te kijken. Als je jezelf verplicht om minstens 5 keer per week te gaan trainen, maar dit eigenlijk te veel van je vraagt, ga je het nooit volhouden. Een haalbaarder doel, van bijvoorbeeld 2 of 3 keer krachttraining per week, boekt op de lange termijn dan betere resultaten.
Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een realistisch trainingsschema waarmee je wel resultaten zult boeken? Neem dan contact op. Samen onderzoeken we hoe jij krachttraining of andere trainingsvormen in jouw leven in kunt passen.

(Visited 195 times, 3 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *