3 handige voedingstips voor sporters

Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen heb je voldoende energie nodig om te kunnen sporten, ook kan de juiste voeding je helpen bij het behalen van je doelen. Door bewuste keuzes te maken en geschikte voedingsmiddelen te kiezen, kun je jouw sportprestaties verbeteren. Ook kun je jouw lichaam een handje helpen bij het herstel na een pittige training. We geven je 3 voedingstips voor sporters waarmee jij je voordeel kunt doen.

Tip 1: Zorg voor een goede basis

Een van de belangrijkste voedingstips voor sporters, maar eigenlijk een van de belangrijkste tips voor iedereen, is om te zorgen voor een goede basis. Jouw ‘basisvoeding’ moet op orde zijn, voordat je naar specifieke voeding gaat kijken. Zorg er daarom voor dat jouw lichaam voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, voedingsvezels en vocht binnenkrijgt. Dit doe je door onder andere voldoende fruit en groente te eten, maar ook volkoren producten, noten en (onverzadigde) vetten mogen zeker niet ontbreken. Ook heb je zeker 2 liter vocht per dag nodig. 

Tip 2: Let op je caloriebehoefte

Alles draait om energiebalans als het gaat om je sportdoelen. Of je nu spiermassa wilt opbouwen of wilt afvallen, het is essentieel om te weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt en verbrandt. Als je in spiermassa wilt aankomen, moet je een calorie-overschot creëeren door meer te eten dan je verbruikt, met de nadruk op eiwitten voor spiergroei. Aan de andere kant, als je wilt afvallen, moet je een calorietekort creëren door minder te eten dan je verbrandt, terwijl je gezonde voedingskeuzes maakt en regelmatig beweegt. Het begrijpen van je energiebalans is de sleutel tot het bereiken van je fitnessdoelen en een voedingstip voor sporters om te onderzoeken hoe jouw lichaam in elkaar zit.

Tip 3: Time je maaltijden goed

Sporten op een helemaal lege maag is vaak niet prettig (wel goed voor de vetverbranding), maar ook sporten met een volle maag werkt niet zo goed. Bedenk daarom goed op welke tijden je eet. Welk schema precies werkt is persoonlijk, maar gemiddeld genomen kun je het beste zo’n 2 à 3 uur voor het sporten een normale maaltijd eten. Kies voor voedingsmiddelen met veel eiwitten en volkoren koolhydraten. Het is tijdens deze maaltijd belangrijk om ook voldoende te drinken. In principe hoef je nu niets meer te eten voordat je gaat sporten. Heb je toch nog trek? Kies dan voor een snack met veel koolhydraten. Deze geven je voldoende energie om goed te presteren tijdens de training. 

Persoonlijke voedingstips voor sporters

Elk lichaam is anders en ook de voedingsbehoefte verschilt van persoon tot persoon. Voedingstips voor fitness zijn daardoor anders dan voedingstips voor hardlopers, voetballers of welke andere sport dan ook. Bovenstaande tips gelden voor iedere sporter, maar voor het beste resultaat moet je naar jouw specifieke situatie kijken. Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Dan is begeleiding van een lifestyle coach wat voor jou. Of kies voor sporten met een personal trainer in Dordrecht. We helpen je graag bij het ontwikkelen van een persoonlijk sport- en voedingsschema waarmee jij je doelen kunt behalen. Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.  

(Visited 20 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *